05 januari, 2017

Saartje

Momenteel lees ik, in hoog tempo want het is vlot geschreven en het gaat over een onderwerp waar ik nogal bij betrokken ben (geweest), het nieuwste boek van Chris van Esterik. Instemming en licht hoofdschudden, maar dat komt nadat ik het uit heb gelezen.
Het gaat over de subfaculteit algemene politieke en sociale wetenschappen, door de schrijver steeds kortweg politicologie genoemd. Ik heb zoveel (politieke) economie en geschiedenis, benevens filosofie, te bestuderen gehad dat ik een dergelijke vereenvoudigde aanduiding niet instemmend begroet. Maar we weten waarover we het hebben.
Ik weet zeker dat ik op de voorpagina van een van Onze Bladen (ik druk me al wat voorzichtiger uit, in de termen van het concern zelf) heb gestaan, lijkend alsof ik mijn haar opeet. De opheffingsvergadering van de bezetting van het instituut. Wie weet of de zoekmachine die foto online vindt...
Misschien hanteer ik verkeerde termen, maar ik vind niets wat er in de verte op lijkt.
Dan bedenk ik dat Saartje, Sarabande van Blaaderen, ook op die foto staat. We zochten wat troost bij elkaar in het katerige gevoel bij de opheffing van de bezetting, die natuurlijk niet vol te houden was, (En de vakantie stond voor de deur). Haar naam levert beeldtreffers op, maar niet van haarzelf.
Ik verneem dat zij een missverkiezing heeft gewonnen die nog wel door Dolle Mina werd verstoord. Opmerkelijk.
En dat zij op 1 maart 2016 is overleden, of 29 februari, daarover is de advertentie die ik aantref ongewis ("maandagnacht").

Er was in het instituut een weklijst, waar gepord moest worden. "Krijg ik een kopje thee?" had zij bij haar naam gezet, dus ik toog met kopje thee naar haar vertrek. Zij was niet alleen. Natuurlijk niet, zou ik bijna zeggen. Zij waardeerde het gebaar wel zeer.

Nog een kopje bij dezen, Saartje...

Geen opmerkingen: