22 september, 2017

Algemeen piesrecht nu!


Actiegroep Zeikwijven! organiseert aanstaande zaterdag 23 september de Eerste Landelijke Urinoirplasdag. Of korter gezegd: #actiezeikwijf. Leden van de actiegroep zullen aanstaande zaterdag in diverse dorpen en steden klaarstaan bij urinoirs om op humoristische wijze aan te tonen dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige wijze te plassen in een urinoir dat is ontworpen voor mannen. Zij hopen hiermee aandacht te vragen voor het gebrek aan openbare toiletten voor vrouwen.

Vrouwen uit het hele land worden nadrukkelijk uitgenodigd de (on)mogelijkheid van plassen op een urinoir, gebouwd voor mannen uit te beelden, te fotograferen of filmen, en dat te delen op social media met de hashtag #zeikwijf of #actiezeikwijf.

De foto’s zullen later worden aangeboden aan Jet Bussemaker, samen met de petitie ‘Plasgelijkheid in Nederland’, die wordt georganiseerd nadat Geerte Piening eerder deze week door de rechter werd veroordeeld voor wildplassen op een lokatie waar in de wijde omtrek geen urinoir voor vrouwen te vinden was.

Stadsdeel Centrum in Amsterdam telt 35 vaste urinoirs, tegenover 3 openbare toiletten voor vrouwen. In weekeinden wordt die verhouding nog schever als er tijdelijk plaskruizen worden geplaatst om overlast door plassende mannen tegen te gaan. Uiteindelijk werd Piening een boete opgelegd van 90 euro, met als motivatie dat zij ‘ook had kunnen plassen in een urinoir’. Dit riep vraagtekens op bij Cathelijne Hornstra, oprichter van de facebookpagina ‘urinoirplassen voor vrouwen’. In eerste instantie organiseerde zij een kleinschalig evenement in Amsterdam, maar na veel aandacht in de nationale en internationale media besloot zij met een groep gelijkgestemden het protest een landelijk karakter te geven.

- Er is een petitie aan de actie verbonden.

Geen opmerkingen: