26 oktober, 2011

De herovering van de radicale verbeelding


Een winkeltoren in Taipei bezet door demonstranten, een stoet die onder het motto "Bezet Wall Street" door de straten van New York loopt. Soms klinkt het als wonderen, droombeelden.
Taiwan was toch de etalage van het kapitalisme, in meer dan een zin tegenover de Volksrepubliek China? Uitgerekend daar antikapitalistische actie?
David Graeber, die de gelijkgeschakelde media al te graag als ideoloog achter de nieuwe antikapitalistische beweging willen afschilderen - hij weet net zo goed als u of ik hoe onwaar dit is -, constateert de herleving van de radicale verbeelding.
Onder het plaveisel ligt wel degelijk het strand.

Eigenlijk is het ook weer niet waar dat Graeber niet een brenger van ideeën voor de beweging van 2011 is. Maar dan is hij het zoals Jay Griffiths, of Albert Camus, of de goeroe die dagelijkse yogaoefeningen aanbeveelt. Als een mogelijke titel in het boekenblok.
Ik zie dagelijks wat mensen hier op deze site komen zoeken en constateer de verbanden. Het zijn belangwekkende tijden. Zullen ze ook een nadere versnelling ondergaan, schrijf ik op de avond waarop de regeringsleiders van de Europese Unie hun crisisbespreking niet rond krijgen?

Geen opmerkingen: