09 februari, 2011

Universiteit van de toekomst


Het Bungehuis bezet en omgetoverd tot Universiteit van de Toekomst. Voor een dag, 7 februari 2011.
Door persoonlijke verwikkelingen heb ik er niet kunnen kijken.
Het klinkt mooi. Twee manifesten:

Beste GVB-werknemers,
Vandaag voeren wij, studenten van de Universiteit van de Toekomst, actie tegen de bezuinigingen op het onderwijs. Op 14 februari voeren de werknemers bij het GVB in Amsterdam actie tegen de geplande bezuinigingen van het kabinet op het openbaar vervoer.
Wij studenten maken veelvuldig gebruik van het openbaar vervoer. De werknemers van het GVB zorgen er dag in dag uit voor dat wij ons plezierig kunnen verplaatsen in Amsterdam. Maar als het
aan de CDA-VVD regering en gedoogpartner PVV ligt wordt er 120 miljoen bezuinigd op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Dat zou betekenen dat er in Amsterdam veel minder bussen, trams en metro’s gaan rijden, dat er lijnen gaan verdwijnen en er op een groot aantal lijnen geen avonddienst of weekenddienst meer zal zijn. Dit betekent een enorme verslechtering van het openbaar vervoer, maar vooral ook dat de werknemers van het GVB net zo bedreigd worden als de studenten. Publieke diensten worden uitgehold en duurzaamheid wordt aan de kant geschoven. Bovendien, de banen en lonen van de werknemers die erin werkzaam zijn staan op het spel.
Wij beseffen dat onze strijd en jullie strijd niet los van elkaar staan. Toegankelijk onderwijs en toegankelijk openbaar vervoer liggen allebei onder vuur. We hebben dezelfde overheid tegenover ons. Wij, als bezettende studenten van de Universiteit van de Toekomst, verklaren ons bij deze solidair met de strijd van de werknemers in het openbaar vervoer. Eén bezuinigende overheid, vereist één gezamenlijk strijdende bevolking.

Wij hopen dat we elkaar in de toekomst kunnen steunen.
Studenten van de Universiteit van de Toekomst

*

De Universiteit van de toekomst, de UvdT, is een universiteit voor en door studenten. Een
universiteit waar uitwisseling van kennis en kritisch denken centraal staan. Een alternatief op de universiteit van het heden. Een alternatief waar studenten en docenten vorm geven aan waardevolle kennis. Een plek waar kennis niet meer gezien wordt als economisch product maar als iets waardevols voor de gehele samenleving.

De UvdT is een onafhankelijke universiteit. Onafhankelijk van geld en onafhankelijk van
politieke bemoeienis. Toegankelijkheid is één van de belangrijkste doelstellingen. De UvdT is een universiteit die toegankelijk is voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Iedereen die zichzelf wil ontwikkelen is bij ons welkom.

Bron.
En de bijgevoegde Utrechtse flyer vertelt zijn eigen verhaal.
Zie ook hier voor het internationale perspectief.

Geen opmerkingen: