16 februari, 2011

Drie doden in Bahrein


Drie doden in Bahrein bij de Valentijnsdemonstratie zoals deze bij voorbaat was aangekondigd. De dubbele moraal in Washington is weer duidelijk geëtaleerd: lawaai over repressie tegen demonstranten in Iran, ijzige stilte over Jemen en Bahrein (inmiddels is het ook in Libië onrustig - Libië hoort tegenwoordig ook bij het Rijk, dus er zal wel gezwegen worden).
Dat ook uit Iran onrust wordt gemeld illustreert dat de opstand tegen de overbodigheid van de mens in deze crisistijd niet beperkt is tot de Arabische wereld en daar ook zeker niet toe beperkt zal blijven.

De overgrote meerderheid van de bevolking van Bahrein is sjiïtisch en voelt zich niet vertegenwoordigd door het regime dat soennitisch is. Inmiddels wordt op het Parelplein in Manama, de hoofdstad, een zelfde soort kampeerdemonstratie gehouden als op het Bevrijdingsplein in Caïro.

Een summier en simplistisch overzicht van de geschiedenis van Bahrein. Degene die het heeft samengesteld beseft niet dat de geschiedenis van het christendom alleen maar geschiedenis van sekten is. Tot in de negende eeuw - ik vertaal het maar even - waren er twee bisdommen van de Kerk van het Oosten in Bahrein. Hetgeen mij herinnert aan het oorspronkelijke christendom van Qatar.

Geen opmerkingen: