07 mei, 2018

Emiraten bezetten en annexeren Socotra

De archipel Socotra hoort geografisch bij Afrika, het ligt als het ware op de punt van de Hoorn. Staatkundig hoort het bij Jemen, als voormalige onderhorigheid van een sultanaat dat onder "Britse protectie" stond sinds het begin van de negentiende eeuw. In die hoedanigheid werd het deel van de volksrepubliek (Zuid-)Jemen in 1967, die sinds 1990 is samengevoegd met Noord-Jemen.
In de luwte van het nieuws dat in het algemeen al geen aandacht besteedt aan buitenlanden, speelt zich de zogenaamde burgeroorlog af in Jemen, waarbij Saoedi-Arabië met behulp van "instructeurs" uit de VS en Groot-Brittannië iedere nacht verwoestende bombardementen uitvoert.

De archipel in de Golf van Aden, hoe geïsoleerd ook, heeft het ongeluk als strategisch gelegen beschouwd te worden. Bij gebrek aan functionerend staatsapparaat van Jemen heeft het leger van de Verenigde Arabische Emiraten de eilanden op 3 mei jongstleden bezet en in feite geannexeerd. Machteloze protesten van in feite niet bestaande regeringen zullen niets uithalen.
En van de Verenigde Naties ("cette machine", mais oui, général) valt ook niets te verwachten.
Volgende stap in de destabilisering/herkolonisering van de "voormalige" gekoloniseerde wereld.

Bron.
Nog iets over Socotra: toen (West-)Europeanen de eilanden voor het eerst bezochten troffen ze een christelijke bevolking aan - verbonden via een episcopaat in Baghdad met de "Kerk van het Oosten". De islamisering is pas in de zestiende eeuw op gang gekomen en misschien nooit helemaal geslaagd. Ook daar zal deze bezetting wellicht een eind aan maken.

Geen opmerkingen: