20 november, 2016

Zwarte Pieten zwartepieten en nog zien witten geen racisme

- door Joke Kaviaar -

Aanstaande zaterdag [10 november 2016] zal de zogenaamd goedheiligman, ook wel Sinterklaas genoemd, zijnde een witte vent met een witte baard op een ook al wit paard, zijn intrede weer doen in Neederland. In zijn kielzog de nog altijd niet gekielhaalde 'Zwarte Pieten'.

Zie ginds komt de stoomboot terwijl de wind door de bomen waait en makkers hun wild geraas nog altijd niet staken. Het gaat allemaal gebeuren in Maassluis om vervolgens als een virus door het hele land te waren, op de voet gevolgd door televisie en radio en beschermd en gefinancierd door de politiek en de staat en de gemeenten die in hun volharding deze racistische gewoonte in stand te houden steeds meer hun racistische ware aard laten zien. En die ware aard, die is besmettelijker dan de vogelgriep.

Na vijf jaar recente strijd tegen de top van de ijsberg van oergezellig Neerlands onderbuik racisme ligt de drek duidelijker dan ooit op straat. Hier en daar zwicht een organisatie of een gemeente onder druk, besluit een winkelketen het voor gezien te houden, maar de tegenstand kan bepaald niet worden gestaakt. Integendeel. Deze is harder nodig dan ooit. Omdat het niet alleen over Zwarte Piet gaat.

Dan weer horen we gejammer dat de verandering te snel gaat. Ach arme Gelijdelijke Halbe. Dan weer maakt een radio DJ zogenaamd grappen en is dat natuurlijk hartstikke leuk. Nietwaar, Apengeluid Giel? Dan weer horen we dat de smerissen die Mitch Henriquez hebben vermoord er goed mee wegkomen, hun loon, hun baan en hun extraatjes zelfs mochten behouden. Dan weer trekt de EU zich er niets van aan dat het de oplossing van 'het vluchtelingenprobleem' aan de fascist Erdogan overlaat die steeds meer zijn ware gezicht laat zien.
Afgelopen week waren we weer getuige van onversneden justitieracisme toen het OM tegen rapper Insayno de racistische eis van een jaar cel op tafel smeet, zogenaamd wegens onder andere... opruiing. Hij zou de opstand in de Schilderswijk geheel en al alleen hebben doen ontstaan. Net alsof een enkel persoon daar leidend in zou kunnen zijn en al die mensen die daar waren daar alleen maar waren om hem een plezier te doen. Politie en justitie liegen weer eens dat het gedrukt staat.

Ter vergelijking: al die Pegida en PVV racisten die oproepen om moskeeën in de fik te steken komen weg met een boete, of worden zelfs helemaal niet vervolgd. Check deze berichten maar even:
OM: “Schikking voor aanzetten tot geweld tegen moslims en moskeeën” : “Acht personen die afgelopen januari discriminerende en opruiende uitlatingen hebben gepubliceerd op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ zullen worden beboet. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Ze moeten een transactiebedrag betalen dat varieert van 350 tot 450 euro.”
En:
OM onderzoekt oproep brandstichting moskee: “De brand erin, in de moskeeën. Kom maar op politie, arresteer me maar”, daagt ze uit. Bij de politie is volgens Van Zanen aangifte gedaan van een oproep tot geweld.”
Dat laatste heb ik eens verder op internet onderzocht: nergens wordt melding gemaakt van de daadwerkelijke vervolging, laat staan veroordeling, van de tot brandstichting oproepende Nel Stins tijdens een Pegida demonstratie. Intussen mag het Pegida van nazi-vluchtelingenjager Wagensveld maandelijks van de met deze fascisten collaborerende burgemeester Van Aertsen van Den Haag de straten van die stad bevuilen. De burgemeester zorgt ervoor dat de antifascisten die hiertegen in het geweer komen preventief worden opgepakt en worden geconfronteerd met gebiedsverboden en meldplicht.

Het OM is overduidelijk racistisch. Het hele strafrechtsysteem is racistisch. De politiek en de politie zijn racistisch. Racisme is diep ingebed in de samenleving en is institutioneel. Dat gaat niet alleen over de PVV en Pegida. Het racisme is zo diep geworteld in onze samenleving dat het niet alleen is voorbehouden aan 'rechts'. Nee, menig zich links noemende partij, politicus of do-gooder denkt nog altijd te kunnen beweren er niet mee besmet te zijn. En nee, je moet ook er niet raar van opkijken als al die zondebokkenpolitiek de 'gewone' burger het gevoel geeft dat racisme de gewoonste zaak van de wereld is en erger nog: een mening. Een 'mening' die vrijelijk geuit kan worden onder de vlag van de vrijheid van meningsuiting terwijl intussen zwarte activisiten worden bedreigd en aangevallen, gearresteerd, geslagen, vervolgd, veroordeeld en opgesloten om hen de mond te snoeren. Het is beslist geen toeval dat twee activisten die bekend staan als voorvechters voor de afschaffing van blackface Zwarte Piet juist degenen zijn die met zoveel fanatisme vervolgd worden. Het OM denkt als altijd: dat zijn leiders, die pikken we eruit en die stellen we ten voorbeeld. Eerder ging het OM ook al in beroep tegen de vrijspraak van de vals beschuldigde Kno'ledge Cesare en laat zo het zwaard van Damocles andermaal boven zijn hoofd zwaaien.

Het aanwijzen van zondebokken is een kenmerk van fascisme. De zwarte activisten tegen Zwarte Piet zijn een duidelijk voorbeeld. Maar vergeet niet de talloze vluchtelingen en migranten die aan de buitengrenzen en overal in de EU, in steden en kampen en detentiecentra, en in wijken als de Schilderswijk in Den Haag voortdurend blootstaan aan de terreur van het geweldsmonopolie van de staat. De slachtoffers van dat staatsgeweld dragen vervolgens altijd schuld als ze zich verzetten, al is het maar door te protesteren. En om terug te komen op Zwarte Piet: zo meent de goegemeente ook dat juist diegenen die tegen Zwarte Piet protesteren zelf schuldig zijn aan het racisme dat uit de vuilbekken van de verdedigers van de racistische karikatuur komt. Je reinste chantage: hou je kop erover of we maken ons racisme nog erger, dreigen en roepen op tot moord en brandstichting, en dat is dan allemaal jullie eigen schuld. 'Zwartepieten' heet dat, naar het kaartspel. Niet geheel toevallig is het, dat de fictieve figuur 'Zwarte Piet' ook hier weer een negatieve connotatie heeft. Kijk maar naar deze definitie:

= 'zwartepietenspel': Een spel waarbij degene verliest die aan het eind de kaart met de zwarte piet heeft / Het afschuiven van de schuld naar anderen, een geliefde bezigheid in het bedrijfsleven en de politiek =

Witte mensen, geef nu eens toe: het is toch overduidelijk dat de blackface Zwarte Piet een racistische karikatuur is? Het is toch overduidelijk dat Zwarte Piet nog maar het topje van de (witte) ijsberg is? Zwarte Piet is niet los te zien van onze geschiedenis van kolonialisme en de handel in tot slaaf gemaakten. Dit land is groot geworden van landroof door als helden vereerde veroveraars en handelaars van WIC en VOC. Bezettingen, genocide, all in the game. En dat moet gevierd worden, elk jaar weer!

Nee toch?!

Hier is nog een definitie:

= witwassen: Een kwalijke zaak vergoeilijkend trachten voor te stellen =

En dat is wat er gebeurt: de geschiedenis wordt witgewassen. Het racisme wordt witgewassen. En de gezichten worden tenslotte in de maanden november en december zwartgeverfd, want het is toch heerlijk om te lachen om die malle zwarte knecht. Het is heerlijk om de spot te drijven met hen die traditioneel naar onder getrapt dienen te blijven.

Witte witwassers, ik zeg het nog maar weer eens. Ik doe er niet aan mee en sta zij aan zij tegen racisme, koloniale verheerlijking, ontkenning van genocide. Als alles wat naar voren is gebracht om duidelijk te maken dat Zwarte Piet racisme is, en dat racisme geen mening is en simpelweg niet hoort, nu nog altijd niet genoeg is geweest, ga dan eens bij jezelf te rade hoe jij het zo vinden als je voortdurend mikpunt was van spot, discriminatie, ontkenning, arrestaties, valse aanklachten en geweld. En niet alleen jij, maar ook je kinderen.

En als je dan nog niet bereid bent om die zwarte schmink af te doen, dan wordt het tijd dat we al die blackfaces maar eens in de grote wasmachine van dekolonisatie stoppen voor een wasbeurt op 80 graden. Om ze wit te wassen. Letterlijk. En daar stopt het niet. De grauwe koets, de racistische karikaturen op de Efteling, de verheerlijking van koloniale machtswellustelingen, etnisch profileren...

Een pleister kun je het beste snel aftrekken, dan doet het minder pijn.

Geen opmerkingen: