20 november, 2016

Fascisme van de staat en fascisme op straat: verzet is meer dan ooit noodzaak!

- door Joke Kaviaar -

Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, joeg afgelopen zomer nog samen met Bulgaarse neo-nazi's op vluchtelingen aan de Bulgaarse grens met Turkije.

Weer terug in Neederland doet hij zijn uiterste best om van dat imago af te komen door met een pluche varkensmuts op zijn hoofd de straat op te gaan en zich expres steeds te laten arresteren. Zo wil hij zich de slachtofferrol aanmeten en doen alsof hij slechts een man is die voor zoiets als “zijn land” vecht. Zijn aanwezigheid als hoofdspreker bij een demonstratie van neo-nazi's in Dortmund (Duitsland) op 8 oktober 2016 verraadt echter opnieuw zijn ware aard.

Feit is dat de zogenaamde demonstraties van Pegida regelrechte haatmanifestaties zijn tegen iedereen die niet-Neederlands is. En dat roept geweld op dat zich weliswaar niet direct uit, maar getuige het toenemend aantal gewelddaden tegen migranten, met name moslims, wordt dat doel wel degelijk bereikt. Dat Pegida een fascistische organisatie is, bleek eerder al uit de welkome deelname van mededemonstranten uit clubs als de NVU die openlijk de hitlergroet brengen en met fascistische symbolen rondlopen.

In een post op de facebookpagina van 31 oktober 2016 spreekt Pegida “grote dank” uit aan onder andere de “Dutch Self Defense Army”, kortweg D.S.D.A. In dat dankwoord spreekt Pegida van “een gemeenschappelijk doel”. Getuige hun facebookpage is D.S.D.A. een knokploeg van neo-nazi's die massamoordenaar Breivik idealiseren en sympathiseren met de fascisten van het Griekse Golden Dawn. D.S.D.A. heeft zich opgeworpen als beveiliger van Pegida demonstraties en adviseert om wapens als vechtstok, pepperspray en taser aan te schaffen. Ongetwijfeld te koop in de webshop van Wagensveld.
De facebookpage van D.S.D.A. is er niet meer, maar deze zelfbenoemde “burgerwacht” is dus nog springlevend. Pegida functioneert in samenwerking met dit soort knokploegen als voorhoede en stoottroep van Wilders, die op zijn beurt internationale samenwerkingsverbanden onderhoudt met onder andere Le Pen van Front National, en Filip de Winter van Vlaams Belang. En Wilders? Die kijkt verlekkert naar Trump die met zijn overwinning wordt gefeliciteerd door voormalig Ku Klux Klan voorman David Duke, en twittert: “De Amerikanen pakken hun land terug, dat gaan wij ook doen”.

Fascisme is haat. Fascisme is geen mening. Het is alleen wel zo simpel om niet de werkelijke oorzaken van woningnood, lage lonen, werkloosheid en slechte zorg uiteen te hoeven zetten. En het is zoveel makkelijker om mensen die het slachtoffer zijn van de Westerse wapenhandel en oorlogsvoering in het Midden-Oosten tegen te houden, dan om die wapenhandel en die oorlogsvoering tegen te houden. Er moet nu eenmaal geld verdiend worden aan al dat oorlogsgeweld dat ver van ons bed plaatsvindt. Geld in de zakken van multinationals. Oorlog zogenaamd om onze vrijheid te verdedigen. Vrijheid die vooral niet gedeeld mag worden met de vluchtelingen die voor dat oorlogsgeweld vluchten.
Hoeveel duidelijker moet het nog worden? Denk je eens in dat vandaag Den Haag wordt platgebombardeerd, dat je vlucht en asiel aanvraagt in het land dat die wapens heeft geleverd. Denk je eens in dat je daar wordt opgejaagd en opgesloten in kampen, dat je kinderen verdronken zijn op weg naar die niet gevonden veiligheid. Denk je eens in dat buiten dat kamp waarin je opgesloten bent fascisten je met geweld bedreigen en zeggen dat jij de bedreiging bent. Denk je eens in. Dat is Pegida. Dat is Wilders. En degenen die je opsloten, dat zijn de Ruttes, de Samsoms en al die hen voorgingen. Zij die synoniem zijn voor institutioneel racisme.

Het is door decennialange hetze door die gevestigde politiek, in samenspel met de media, al te lang te gewoon geworden om vluchtelingen en migranten overal de schuld van te geven terwijl het de opeenvolgende neo-liberale regeringen zijn geweest die afbraken wat eens zo vanzelfsprekend was: bestaanszekerheid. En nu zouden het de vluchtelingen zijn die de bestaanszekerheid bedreigen? Op het Koekamp waar Pegida zo graag demonstreert, stond in het najaar van 2012 een tentenkamp van vluchtelingen. Als je daar kwam, was er altijd wel iemand die je in een tent welkom heette en je thee en wat te eten aanbood. Burgemeester van Aertsen van deze stad van zogenaamd Recht en Vrede liet met veel politiegeweld dat vluchtelingenkamp ontruimen. Nu is het dezelfde burgemeester, hoofd van het meest racistische politiekorps van Neederland, die op datzelfde Koekamp en andere plaatsen in Den Haag ruim baan geeft aan de extreem-rechtse hetzers van Pegida onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Dat is collaboratie. Andermaal is het de gevestigde politiek die functioneert als wegbereider voor het fascisme!

Wij zeggen: nooit meer! Stop de zondebokkenpolitiek. Stop Fort Europa. Laat Pegida niet lopen. Stop de nazimarsen. Ga in de weg staan. Hou ze tegen. Zorg dat ze niet gehoord kunnen worden. Het enige dat vanzelfsprekend hoort te zijn is verzet tegen fascisme, in welke verschijningsvorm dan ook. Het kan een stropdas dragen en in het parlement zitten, het kan op straat vaandels en haat dragen of een politie-uniform. Maar het moet hoe dan ook gestopt worden. Fascisme is een bedreiging. Voor ons allemaal.

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Geen opmerkingen: