20 november, 2016

Voor onze veiligheid: noodtoestand, demonstratieverbod, politiegeweld

- door Joke Kaviaar -

Tijdens de arrestatie van mij en een mede-activist afgelopen zaterdag in Rotterdam werd ons medegedeeld dat we het land moesten worden uitgezet. Door smerissen die naar eigen zeggen “alleen maar hun werk” doen. Befehl ist befehl. Twee dagen later stelt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, die niet wil onderdoen voor de racistische burgemeester van Den Haag Van Aartsen: “Je hoort je niet te verzetten tegen een order van de politie. Een politieopdracht is een politieopdracht.”

Juist. We horen ons niet te verzetten tegen racisme, tegen het schenden van het recht op vrijheid van meningsuiting en demonstratie en moeten ons op de koop toe laten mishandelen, beledigen, schofferen en opsluiten. Alles voor het heilige onschuldige blackface kinderfeest.

Al die repressie, volgens Aboutaleb, zou niet ingegeven zijn door het feit dat we geweldloos wilden demonstreren. Nee, het “hangt ook af van wat anderen doen”. En: "Daar komt extreem-rechts op af. Dan heb ik voor je het weet een enorm gevecht ter hoogte van het Willemsplein met duizenden ouders en kinderen in de buurt."
Met andere woorden: omdat anderen er met geweld op kunnen reageren, worden de beoogde slachtoffers van dat mogelijke geweld door de staat zelf op geweld getrakteerd. Aboutaleb hangt liever zelf de fascistische knokploeg uit met zijn ME dan dat ie het aan de 'bezorgde burgers' van NVU, Pegida of soortgelijken overlaat. In elk geval is dan nog steeds de staat de baas en daar gaat het om.

Achteraf is het: blame the victim, shame the victim, criminalisering, hetze, leugens en meer vuilspuiterij. De beelden van politierepressie worden op televisie amper getoond, tenzij het is om het te vergoeilijken. Het verspreiden van de ware informatie gebeurt alleen via social media. Op een in slowmotion afgespeelde video zie je hoe activist Kno'ledge Cesare door gretige smerissen te grazen wordt genomen, alsof het in Gouda nog niet genoeg was geweest. Andere beelden tonen witte smerissen die een zwarte vrouw met z'n vieren vasthouden en in haar gezicht stompen, en vele vele knuppelslagen, stompen in magen, wurggrepen, harentrekken en trappen en schoppen. Dan ben ik er zelf nog goed vanaf gekomen met beetgegrepen en voorover gedrukt meegetrokken worden. Verdomd wit voorrecht. Evengoed eindigde daarmee reeds om 1 uur 's middags een dag van achtervolgingen, ontsnappingen, opnieuw ingesloten worden door ME bussen en openbare straatrazzia's in een politiecel. En alweer had ik mazzel vergeleken met het overgrote deel van de gearresteerden die massaal in koude bussen werden gehouden. De verhalen van al die mensen komen nu naar buiten. Verhalen van vernederingen en haat, van pijn en ontzetting. Maar ook van volharding. En standaard zijn er opnieuw de commentaren vol doodsverwensingen en racistisch gal.

Een kleine groep slaagde er ondanks alles in de intocht te bereiken en daar met een spandoek te staan met de tekst “Listen to black voices – Don't make blackfaces”. Dat te voorkomen was het Aboutaleb waard om er met grof geweld op in te laten hakken. Je reinste dictatuur. Daar hadden ook 400 mensen kunnen staan. Mensen die zijn tegengehouden en gegijzeld om het voortbestaan van die koloniale blackface figuur te garanderen. Zwarte Piet wordt nog meer beschermd dan president Obama tijdens zijn bezoek in Griekenland!
En dat voor een karikatuur. Voor een sprookje. Alles om kinderen voor het karretje van volwassenen te spannen. Alsof hun identiteit en hun bestaan afhangt van het je een keer per jaar laven aan het meest groffe en ongeneerde vertoon van racisme. Alles voor het sprookje van de Neederlandse 'vrijheid'. Het protest tegen Zwarte Piet laat door de onderdrukking ervan telkens weer zien hoe noodzakelijk het is om dat masker af te trekken. En daarom zal het verzet doorgaan tot er geen blackface meer de straat op gaat. Want die blackface werpt een drempel op voor structurele verandering van een samenleving die doordrenkt is van racisme, dronken van witte hoogmoed. En elk jaar zal er meer politie worden ingezet om die verandering tegen te houden.

Laten ze dat vooral doen. De keus is tenslotte simpel: beleven we een jaarlijkse steeds zwaarder beveiligde intocht, compleet met explosieven opruimingsdienst, ME, helicopters, noodtoestand en kooien vol gevangen tegenstanders of wordt Piet eindelijk eens afgeschminkt en omgetoverd tot de sympathieke kindervriend die het zou moeten zijn voor alle kinderen? Voor wie echt in sprookjes gelooft: het laatste. Tot die tijd leven we in de keiharde realiteit van een apartheidspolitiestaat waarin smerissen zich zelfs vermommen als blackface om demonstranten met veel geweld op te kunnen pakken.

Genoeg. En niet alleen tot hier en niet verder, want 'hier' is al te ver. Elke blackface op straat is al een stap teveel. Stop de Zwarte Pieten parade! En daarover vallen inderdaad geen afspraken te maken, Aboutaleb. Het moet gewoonweg afgelopen zijn.

Geen opmerkingen: