22 april, 2016

Hoe kraken anno 2016 nog steeds kan

Als ik de hele nieuwe kraakhandleiding heb doorgespit kijk ik naar het impressum, voor veel lezers niet het eerste doel, wel van belang voor titelbeschrijving of recensie. Het is aanleiding tot een verraste glimlach: Het Fort van Sjakoo. Kijk eens aan – toen ik deze bij een kraak in een Commercieel en Toeristisch Interessant Binnenstadsstraatje ter plaatse kocht vertelde ik aan de colporteur (het was tevens de presentatie van het boek) dat ik er misschien wel duizend verkocht heb. De Handleiding voor Krakers ging als hete broodjes over de toonbank in het Fort, was vaak het bestverkochte boekwerk van de maand – ik heb een tijdje top-10en samengesteld voor de aardigheid. Het handboekje is zeker al meer dan veertig jaar in omloop.De nieuwste editie is uitgebreider en informatiever dan ooit en bevat ook wat relativerende zelfspot: over de eigen subcultuur van wel heel erg veel bier drinken en herriebandjes, daar kon je zo'n veertig jaar geleden echt niet meer aankomen. Wat ook inmiddels grondig veranderd is: de speculant/eigenaar heeft tegenwoordig de strafwet achter zich. Die werkt niet per definitie, maar ontruimen zonder civielrechtelijke is wel gemakkelijk geworden. Daarnaast – het wordt nog niet eens gesignaleerd – is “de vijand” ook veel groter geworden. Was ooit de woningbouwvereniging een potentiële bondgenoot bij het legaliseren, nu is zij als corporatie zelf vaak speculant, op last van of in overleg met “de overheid”. Er is meer dan ooit reden om te kraken, maar het is moeilijker geworden, en de bezigheid is zeldzamer. Er waren dan ook wat VVD-nonvaleurs, ongeveer een pleonasme, die het boek verboden wilden krijgen, als aansporing tot illegale bezigheden. En uiteraard wordt het verbod op kraken van harte ondersteund door VVD-bijwagen PvdA, want Jet Bussemaker is inmiddels minister.

Wie het wil of kan wagen kan in de nieuwste editie zoals gezegd waarschijnlijk de grootste schat aan praktische informatie aantreffen uit de geschiedenis van de kraakhandleiding. Dat mag een aanbeveling waard zijn. Via een Kraakspreekuur bij u in de buurt...

– [N.N.], Wat niet mag... kan nog steeds – kraakhandleiding 2015/2016. [Amsterdam]: Het Fort van Sjakoo, [2016]. 85p. ISBN 9789077749005 Prijs facultatief.

Geen opmerkingen: