23 december, 2015

Winterbeeld 2015 - de herfst verglijdt in een lente zonder Ponteneur

Niet geïdentificeerde zwammen...
Een leeuwetand, waarschijnlijk paardebloem, steekt tussen het dek van gevallen bladeren omhoog, in bloei
Zwaaiend in de wind: pas ontluikende goudsbloem. Wikipedia zegt dat de plant van mei tot november bloeit. Is deze nu heel vroeg of heel laat?

*

De eerste keer was ik er op uitnodiging van makker Bas Moreel. Ik vond het maar een raar idee, een café-restaurant in een voormalige school waar ik zo vaak langsgelopen moet zijn. In een buurt waar uitgaan eigenlijk niet aan de orde was. Aan de Openbare Lagere School van de eerste klasse nr.48 had ik geen andere herinnering dan dat zij er stond; de architect is Bastiaan de Greef, die naast veel meer onder andere de Willemspoort, nu meestal Haarlemmerpoort genoemd, op zijn naam heeft. Alles in Amsterdam.
Uitgaan in Oost hing de laatste jaren samen met ofwel bezoek aan mijn ouderlijk huis, later aan het graf van mijn moeder, of met het werk van de liefste in het inmiddels afgeschafte Tropeninstituut. Het café waar ik eerst moeilijk tegen aankeek, de Ponteneur, werd langzaamaan vertrouwd terrein. En inmiddels is het voorbij. De zaak is opgekocht door wat in deze dagen ondernemende jongelui heten, die ook een andere kroeg in de buurt, het Museum, in iets met Drukke Loop erin heeft omgebouwd - de Biertuin. Studentikoos. En dat in Oost, waar je in je handjes mocht knijpen als je de universiteit haalde.

Het aardige van de Ponteneur was onder andere het wat men noemt "multiculturele". Ik ga er maar niet over uitweiden. Van het oorspronkelijke uitgangspunt van de gelegenheid verneem ik nu zij gesloten is. Nu begrijp ik de uitnodiging van Bas van destijds ook beter.
Wij hebben er het verjaardagsmaal ter ere van Lief gebruikt en dat was het dan. In de "hippe" tent die er voor in de plaats komt zal men mij niet aantreffen.

Geen opmerkingen: