28 september, 2015

De uitroeiing van gieren in Afrika


Als we denken aan wat er aan wildernis overblijft op onze uitgeputte planeet, dan spreekt een plaats nog tot de menselijke geest: Afrika - laatste plaats waar de wonderlijke pleistocene megafauna voortbestaat, terwijl onze voorouders die grotendeel hebben uitgeroeid elders in de wereld. De laatste redoute van de leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns die rondspoken in ons voorouderlijk geheugen.

Vandaag beleeft Afrika een bijna totale oorlog wat betreft het lot van haar natuurlijk erfdeel tegen een nieuw soort stroper - gemilitariseerd en kwaadaardig; bewapend met militaire wapens, helikopters en infrarood zicht; en met banden met terroristen en mensensmokkelaars. Maar verborgen tussen de gruwelijke beelden van afgeslachte olifanten is een verborgen kwaad: de duizenden gieren en andere aaseters die worden vergiftigd door stropers die hun bloedige sporen onzichtbaar willen maken.

Je hebt criminele stroperij en criminele stroperij. Twee soorten bijgeloof vullen elkaar aan: het idee dat gieren helderziend zijn en dat dus "onderdelen" van de vogels het mogelijk maken in de toekomst te kijken, om succes in zaken te bevorderen, de uitslagen voor gokkers te verbeteren en het succes van kinderen op school te doen groeien.

Het huiveringwekkende verhaal.

Geen opmerkingen: