12 augustus, 2012

Dode lente maar dan toch ook weer heilzame opwarming


De hop en de griel waren vogels die uit Nederland aan het verdwijnen waren, vernam ik uit mijn biologieboek als scholier. De turkse tortel en de steltkluut stonden daar dan weer tegenover.
Dit seizoen is voor het eerst weer een broedgeval waargenomen van Upupa epops. Er moet meteen bij gezegd worden dat de kans op echte terugkeer gering is, de soort loopt overal achteruit. Ik was toen ik het las nog even zo naïef dat het misschien om het verdwijnen van de biotoop ging, maar het zit met de hop als met de bijen: insecticiden. De dode lente zoals voorspeld door Rachel Carson is nog steeds op weg.

En voor de griel geldt hetzelfde nu ik er toch naar zoek.
Mijn vroege middelbareschooltijd valt ongeveer in de tijd waarin Bookchin zijn Synthetic environment schreef en Carson haar Silent spring.

En met het onthullen van de broedplaats van het hoppenstel lijkt mij de kans van terugkeer op die plaats juist wel verkeken.

Geen opmerkingen: