30 oktober, 2016

Portfolio: De dorpsjeugd klit wat bij elkaar, of: De onverdraaglijke gluurdersmentaliteit van de EOHet videootje is een live optreden van Mary Chapin Carpenter in 1992 met Hearts in her eyes, een nummer dat oorspronkelijk van waveband The Records is (1979) en dat gecoverd is door Merseybeatband The Searchers, die in de new wave-tijd opmerkelijk genoeg artistiek hun beste periode hadden – maar van geen van beide groepen is vooralsnog op het net een acceptabele video te vinden. In feite is deze ook al op het randje. Een vrouwelijke kijk op een meisje dat niet genoeg jongens kan verslijten op een avond en dat pas tot rust komt als haar hart geheel gevuld is met vreugde. Als goede gitariste is MCC trouwens een ontdekking voor mij.
They don’t make’em like that any more - of wel? Er is geen spoor van oordeel laat staan veroordeling in het liedje te bespeuren, de mannelijke uitvoerenden laten zelfs weten dat ze het over my girl hebben – dat kan Mary Chapin niet doen zonder voor verwarring te zorgen – wat dan ook wel weer leuk zou zijn. In de hoogtijdagen van de Tweede Feministische Golf moest je als man de zon wel in het water kunnen zien schijnen en de hartjes in de ogen van je vriendin waarderen. De knagende vraag is: en die jongens dan?

Ik moest aan dit nummer denken dankzij de link naar de site van een EO-televisieprogramma waarop een meisje laat weten dat ze geen nee kan zeggen tegen seks. Op de stills waarop ze alleen staat heeft ze prachtige, amandelvormige ogen (en toch “autochtoon”?) en een behoorlijk volwassen voorkomen. Met vriendjes afgebeeld – ons wordt verlekkerd aangekondigd dat ze in het dorp van hand tot hand gaat – is zij niet om aan te zien. Het is zo duidelijk in scène gezet, denk ik, enfin bekijk zelf de foto’s maar. Misschien zijn ook achttienjarige meisjes groter in hun eentje dan met de jongens met wie – daar moeten we van de EO goed van doordrongen zijn – ze zich afgeven.

Vervelend om aan EO-bashing te doen, maar ze maken het hier ook zo makkelijk. Wat een dubbele moraal enerzijds en wat een gluurdersmentaliteit anderzijds. Seks is een consumptieproduct, wordt ons vermanend verteld, kan dat niet anders? Waar heeft u het toch over, denk ik dan. Met in mijn achterhoofd de dagen waarin ik zelf – begrijp ik nu – hartjes in mijn ogen had waagde ik mij aan de quiz op de site. Afgezien van de overvloedige spelfouten van het type “ik wordt” dacht ik bij de vragen: op wie richt u zich? Zeggen ze niet vooral iets over uw moraal in plaats van die van de jongeren die van ontsporing afgehouden moeten worden?

Bj de uitslag blijkt de EO dan plotseling meer van deze tijd, die er in het 1979 van Records en Searchers ook al was, dan ze suggereren. Ik ben een pleaser en een goeierd die best wel wat meer aan zichzelf mag denken. En ik wilde nou juist wel eens degelijk bestraffend toegesproken worden over gedoe met meer dan een meid (zo noemen ze het dan) in een weekeinde – voorbij voorbij, maar de Straf riep ik tenslotte vrijwillig over mijzelf af. Een anticlimax hoor, zo’n uitslag. Staat u nu klaar voor het werpen van de eerste steen of niet?

Ach wat, het is allemaal een poging kijkcijfers te scoren. Gelukkig komt er na het darts weer snooker (de Masters!) de komende week, echte mannen in de weer met een paal en ballen. De EO krijgt mij niet aan het loeren.

- Januari 2008 voor News4all

Geen opmerkingen: